Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 6.2021
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
138.
Autor/i:
Sažetak:
  • Prijenos gospodarske cjeline obrta „dobitaša“ u d.o.o. Prijenos gospodarske cjeline obrta „dobitaša“ na trgovačko društvo moguće je provesti u skladu s poreznim i računovodstvenim propisima. S računovodstvenog motrišta, društvo koje je osnovao obrtnik ili netko treći treba preuzeti cjelokupnu imovinu, obveze i kapital obrtnika „dobitaša“ (gospodarsku cjelinu). S motrišta PDV-a, navedeni prijenos ne smatra se isporukom dobara pod uvjetom da su prenositelj i primatelj porezni obveznici te da primatelj nastavlja s obavljanjem gospodarske djelatnosti za koju ima pravo na odbitak pretporeza.
  • Obračun PDV-a na stjecanje usluga demontaže iz Slovenije. Na usluge demontaže stroja koje su primljene od društva iz Slovenije koji nije u bazi VIES hrvatski porezni obveznik obračunava PDV na stjecanje tih usluga (kao obvezu i pretporez). Porezna obveza za te usluge nastaje u trenutku njihova obavljanja te se u tom trenutku ostvaruje i pravo na pretporez.
  • Računovodstveno i porezno motrište pripajanja i spajanja d.o.o.-a. Pripajanje kapitalno nepovezanih društava s računovodstvenog motrišta predstavlja postupak prijenosa imovine, obveza i kapitala na društvo preuzimatelja. Pri tome pripojeno društvo ili više njih prestaju postojati kao pravni subjekti. S poreznog motrišta, odnosno s motrišta PDV-a, postupak pripajanja društava nije oporeziv PDV-om. Pripajanje društava nema utjecaja na oporezivanje s motrišta poreza na dobitak ako pri toj statusnoj promjeni postoji kontinuitet u oporezivanju.
  • Bolovanje zaposlenih umirovljenika – samoizolacija. Osiguranik koji je navršio 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža osiguranja na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada nema pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja za vrijeme privremene nesposobnosti, nego na teret sredstava poslodavca, odnosno na teret sredstava osiguranika obveznika uplate doprinosa.
  • Umirovljenici iznajmljivači nekretnina i pokretnina. Umirovljenici koji obavljaju djelatnosti za čije obavljanje nije propisano izdavanje odobrenja ili registracije, ali te djelatnosti imaju obilježje samostalnosti, trajnosti i s namjerom stvaranja izvora dohotka ili dobitka te su po osnovi obavljanja tih djelatnosti obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, nisu obveznici mirovinskog niti zdravstvenog osiguranja (osim korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnoga gubitka radne sposobnosti). Budući da nisu obveznici socijalnih osiguranja, nisu obveznici ni plaćanja doprinosa, ali su o tome obvezni izvijestiti Poreznu upravu prilikom prijave u registar obveznika poreza na dohodak putem Obrasca ROD-DOP.
  • Provedba ovrhe na naknadi za vrijeme godišnjeg odmora. Naknadu plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora djelomično se uplaćuje na radnikov zaštićeni račun, na način i u skladu s relevantnim odredbama Ovršnog zakona.
  • Pojam dopunskog rada. Dopunski rad je rad radnika u trajanju ne duljem od osam sati tjedno te ne duljem od sto osamdeset sati godišnje, pod uvjetima utvrđenim Zakonom o radu.
  • Godišnji odmor u slučaju rada s nepunim radnim vremenom kod dvaju poslodavaca. Radnik koji radi kod dvaju poslodavaca s nepunim radnim vremenom ima pravo na puni godišnji odmor kao i radnik koji radi u punom radnom vremenu, pri čemu bi ti poslodavci trebali postići sporazum o istodobnom korištenju godišnjeg odmora za toga radnika.
Hashtags: