Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 7.2021
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
101.
Autor/i:
Sažetak:
  • OBVEZNO PRAVO

► 38. Naknada štete (čl. 1045. ZOO-a)

• Točno je da postoji i vanjski kanal za otjecanje oborinskih voda, ali je isto tako utvrđeno da i javni ulični kanalizacijski kanali u starom dijelu grada imaju djelomično funkciju otjecanja oborinskih voda, pa se i na njih odnosi obveza koju je tuženik preuzeo ugovorom u svezi održavanja sustava odvodnje atmosferskih voda.

► 39. Stjecanje bez osnove (čl. 1111. ZOO-a)

• Pravilan je zaključak da su novčana sredstva naplaćena u korist tuženika i prešla u njegovu imovinu na temelju pravomoćne i ovršne sudske odluke. Predmetna odluka nije u međuvremenu pravomoćno ukinuta, preinačena ili stavljena izvan snage, čime bi ta osnova stjecanja otpala, pa stjecanje na strani tuženika nije bez osnove.

► 40. Ispunjenje ugovornih obveza  (čl. 358. ZOO-a)

• U dvostranoobveznim ugovorima ni jedna strana nije obvezna ispuniti svoju obvezu ako druga strana ne ispuni ili nije spremna istodobno ispuniti svoju obvezu, osim ako je što drugo ugovoreno ili zakonom određeno, ili ako što drugo proistječe iz naravi posla.

► 41. Doprinos oštećenika šteti  (čl. 1095. ZOO-a)

• Predmetna šteta uopće ne bi nastala da nije bilo štetnog događaja uzrokovanog radnjom osiguranika tuženika pa doprinos roditelja tužiteljice ne može iznositi 50 % kako je to ocijenio prvostupanjski sud, već 20%.

► 42. Pristojba za prijamnik u ugostiteljskom objektu (čl. 34. ZHRT)

• Apartman ili soba u objektu iznajmljivača koji se koristi za pružanje ugostiteljskih usluga smještaja nije sastavni dio kućanstva, zbog čega za prijamnik u tom objektu postoji obveza plaćanja posebne pristojbe.

► 43. Šteta zbog naleta divljači  (čl. 50. ZC-a)

• Za štete od divljači počinjene na javnoj šteti odgovara osoba koja gospodari lovištem prema objektivnom kriteriju osim ako je štetu skrivljenim postupanjem prouzročio sam vozač ili ako ju je skrivila osoba koja upravlja javnom cestom zbog propusta u njezinom održavanju za sigurno korištenje svih onih kojima je namijenjena.

► 44. Zastara zahtjeva za izdavanje tabularne isprave (čl. 371. ZOO-a)

• U recentnoj sudskoj praksi izraženo je stajalište da kada je riječ o stjecanju prava vlasništva na temelju pravnog posla, a predmet spora je i zahtjev za izdavanje tabularne isprave, onda je riječ o zahtjevu za ispunjenje ugovora, dakle obvezno pravnom zahtjevu jer se vlasništvo nekretnina stječu upisom u zemljišne knjige.

► 45. Stjecanje bez osnove – ukidanje odluke (čl. 1111. ZOO-a)

• U trenutku kada je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo drugostupanjsku odluku i predmet vratio na ponovno suđenje drugostupanjskom sudu, otpala je pravna osnova po kojoj je tuženicima isplaćen dosuđeni iznos, te su zaprimanjem navedene revizijske odluke tuženici sporni iznos trebali vratiti tužitelju.

► 46. Pravična novčana naknada  (čl. 1101. ZOO-a)

• Kako bake i djedovi nisu određeno navedeni kao osobe koje imaju pravo na pravičnu novčanu naknadu zbog gubitka ploda, upravo iz tog razloga tužbeni zahtjev tužitelja je neosnovan.

► 47. Obveznik plaćanja računa (čl. 29. ZOO-a)

• Budući da je tuženik u predmetnom prostoru prestao koristiti usluge tužitelja, o čemu je tužitelj imao saznanja, tuženik se ne može smatrati obveznikom plaćanja ni u smislu Općih uvjeta budući da u prijepornom razdoblju tom prostoru nije isporučivana toplinska energija.

► 48. Naknada štete – štetna radnja  (čl. 1045. ZOO-a)

• Tuženik je bio ovlašten određivati detaljnu namjenu, režim uređivanja prostora te uvjete za izgradnju građevina, što podrazumijeva i pravo izmjene ranije donesene odluke. Stoga je pravilan zaključak nižestupanjskih sudova da odluka tuženika ne predstavlja štetnu radnju jer ta odluka nije protupravna.

  • STVARNO PRAVO

► 50. Stjecanje vlasništva – pošten posjed  (čl. 154. ZV-a)

• Pravilan je zaključak prvostupanjskog suda da tužitelji nisu bili savjesni graditelji jer su znali da ta nekretnina nije bila predmet ku

Hashtags: