Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 7.2021
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
123.
Autor/i:
Sažetak:
  • Rad stranaca bez radne dozvole ili potvrde o prijavi rada. Iznimno su čl. 89. Zakona o strancima nabrojene određene kategorije državljana trećih zemalja koji u RH mogu raditi i bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Ako poslodavac želi zaposliti državljanina treće zemlje koji spada u jednu od nabrojenih kategorija, obvezan je prije zasnivanja radnog odnosa od državljanina treće zemlje zatražiti na uvid valjano odobrenje boravka u RH.
  • Godišnji odmor radnika koji su bili na bolovanju. Radnik koji je 15. rujna 2020. godine otvorio bolovanje koje je trajalo sve do 7. srpnja 2021. godine ne može nakon zatvaranja bolovanja tražiti od poslodavca da koristi godišnji odmor od 2020. godine jer je taj godišnji odmor imao pravo iskoristiti do 30. lipnja 2021. godine.
  • Tuzemni prijenos porezne obveze prilikom obnove zgrade. Građevinskim se uslugama, između ostaloga, smatraju radovi u okviru građenja (izgradnja, održavanje, rekonstrukcija i uklanjanje građevinskog objekta ili njegovih dijelova) iz Dodatka II. koji je sastavni dio Pravilnika o PDV-u te prateći radovi nužni za izvođenje tih radova koji su zajedno s njima ugovoreni i izvedeni.
  • Priznavanja troškova hrane i pića vezanih uz organizaciju seminara. Ako se uslugama pripreme hrane i pića koristi isključivo za potrebe organizacije seminara i ostalih događanja, odnosno oporezive djelatnosti, u tom slučaju ne smatraju se reprezentacijom nego su porezno priznani troškovi.
  • Porezni tretman vrijednosnog usklađenja zaliha. Prema zahtjevima računovodstvenih standarda zalihe se trebaju mjeriti po troškovima nabave ili po neto utrživoj vrijednosti, ovisno o tome što je niže. Rashodi po osnovi vrijednosnog usklađenja priznaju u razdoblju u kojemu su zalihe utrošene, prodane, na drugi način otuđene ili uništene.
  • Godišnji odmor kod prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme istekom vremena na koje je sklopljen. U slučaju prestanka ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme u prvoj polovini kolovoza, radnica ostvaruje pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora za tekuću kalendarsku godinu, a godišnji odmor za prethodnu godinu, u skladu s vremenom provedenim na radu u toj godini.
  • Uplata plaće u slučaju u kojemu blokirani radnik ne dostavi broj tekućeg računa poslodavcu / isplatitelju drugog primitka. Ako blokirani radnik svom poslodavcu ne dostavi broj tekućeg, nego poslodavcu bude dostavljen samo broj zaštićenog računa tog radnika, poslodavac će na zaštićeni račun uplaćivati samo dio plaće izuzet od ovrhe, dok će dio (ostatak) plaće koji nije zaštićen od ovrhe odvajati na zaseban račun i čekati dostavu broja redovnog računa.

Hashtags: