Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 3.2022
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
103.
Autor/i:
Sažetak:

STVARNO PRAVO

► 13. Pravo suvlasništva (čl. 36. ZV-a)

• U postupku je utvrđeno da je tužiteljica stekla sve pretpostavke za stjecanje prava vlasništva dosjelošću točno određenog i fizički omeđenog dijela sporne nekretnine, a ne prava suvlasništva u odnosu na cijelu nekretninu. U takvoj situaciji tužiteljica ne može zahtijevati utvrđenje prava suvlasništva razmjerno utvrđenoj površini zemljišta.

14. Pojedinačni ispravni postupak (čl. 114. ZV-a)

• S obzirom na utvrđenje da je o predmetu spora odlučeno u pojedinačnom ispravnom postupku u kojem su sudjelovale obje parnične stranke, to je pravilna ocjena suda drugog stupnja da rješenje doneseno u pojedinačnom ispravnom postupku veže sudionike tog postupka koji protiv tog rješenja nisu izjavile pravni lijek.

15. Pravni osnov stjecanja vlasništva (čl. 114. ZV-a)

• Da bi se na temelju pravnog posla moglo prenijeti pravo vlasništva na stjecatelja, potreban je upis stjecateljevog vlasništva u zemljišnu knjigu, a za to je potrebno da isprava u koju je oblikovan pravni posao ima onakav sadržaj i oblik, kakav se po pravilima zemljišnoknjižnog prava traži.

16. Bespravno korištenje poslovnog prostora (čl. 129. ZV-a)

• Jedinice lokalne samouprave su ovlaštene davati u zakup i poduzimati druge radnje upravljanja poslovnim prostorom koji je bio u društvenom vlasništvu s pravom korištenja tih teritorijalnih jedinica i nakon što su ispunjeni uvjeti za stjecanje prava vlasništva Republike Hrvatske na takvim poslovnim prostorima temeljem odredbe čl. 77. Zakona o naknadi i to sve do pravomoćnog okončanja postupka na temelju Zakona o naknadi.

17. Smetanje posjeda (čl. 21. ZV-a)

• Ako je obustava plina uslijedila u okviru ovlaštenja opskrbljivača u smislu članka 13. odnosno članka 22. Općih uvjeta opskrbe plinom, tada se ne radi o smetanju posjeda nekretnina.

  • RADNO PRAVO

8. Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika (čl. 119. ZR-a)

• U situaciji kad je utvrđeno da tužitelj radne zadatke unatoč upozorenjima nije obavljao prema ugovorenim planovima, zbog čega mu je tuženik dao otkaz, te pošavši od utvrđenja da unatoč upozorenjima nije mijenjao svoj odnos prema radu, pravilno su nižestupanjski sudovi ocijenili da je tuženik imao opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

9. Povreda obveza iz radnog odnosa (čl. 116. ZR-a)

• Pravilno je drugostupanjski sud ocijenio da je, neovisno o tome je li se u konkretnom slučaju radilo o štrajku ili ne, opisano ponašanje tužitelja, koji je bez opravdanog razloga odbijao obavljati poslove, imalo obilježje osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa.

10. Izvanredni otkaz ugovora o radu (čl. 116. ZR-a)

• Ponašanje tužiteljice koje je dovelo do iznimnog nepovjerenja poslodavca u tužiteljicu, predstavlja osobito važnu činjenicu zbog koje uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

11. Poslovno uvjetovani otkaz (čl. 115. ZR-a)

• Polazeći od utvrđenja drugostupanjskog suda, a imajući u vidu autonomno pravo tuženika kao poslodavca da organizira proces rada na način koji on ocjenjuje optimalnim, što podrazumijeva i pravo na racionalizaciju radnih mjesta, za ocijeniti je da su se u konkretnom slučaju ostvarile pretpostavke za poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu.

12. Otkaz ugovora o radu (čl. 115. ZR-a)

• Pravilno su nižestupanjski sudovi ocijenili da nepolaganje stručnog ispita u roku predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa koja je dovoljan razlog za otkazivanje ugovora o radu te su, uzimajući u obzir da je tužiteljica počinila i niz drugih povreda, pravilno zaključili da su ispunjene pretpostavke za redoviti otkaz ugovora o radu.

  • PARNIČNI POSTUPAK

12. Ozljeda na radu – vještačenje (čl. 382. ZPP-a)

• Sud nije ovlašten provoditi dokazni prijedlog medicinskog vještačenja kada je u prethodnom postupku kao upravnom postupku ozljeda priznata kao ozljeda na radu.

13. Sudski raskid

Hashtags: