Časopis: | Pravo i porezi - 11.2022 |
Članak: |
Sukob europskih modela pružanja informacija o hranjivim tvarima |
Stranica: |
85. |
Autor/i: |
Autor: Marko ZORIČIĆ, univ. spec. dipl. |
Sažetak: |
Jasne i točne informacije na ambalaži prehrambenih proizvoda prepoznate su kao jedan od najboljih načina za informiranje europskih potrošača o sastavu i vrijednosti hrane s obzirom na hranjive tvari, a s ciljem poboljšanja javnog zdravstva. Slijedom relevantnih odredaba Uredbe o informiranju potrošača o hrani, europski subjekti razvili su različite sustave koji na jasan i slikovit način žele ilustrirati kupcima način na koji određeni prehrambeni artikli mogu utjecati na zdravlje. U ovom članku daje se pregled tih sustava predloženih u posljednjih desetak godina, ususret novim inicijativama Europske komisije za izmjenom zakonodavstva o informiranju potrošača o hrani radi ujednačavanja pravila na razini EU-a.
|
Hashtags: |
#Ambalaža, #EuropskaKomisija |