Izmjene poreznih propisa i njihova usklađenja zbog uvođenja eura

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 12.2022
Članak:
Izmjene poreznih propisa i njihova usklađenja zbog uvođenja eura
Stranica:
29.
Autor/i:
Sažetak:

U sljedećih nekoliko članaka donosimo pregled izmjena najznačajnijih propisa u području oporezivanja. Gotovo sve izmjene i usklađenja propisa zbog uvođenja eura stupaju na snagu 1. siječnja 2023. godine. Jedina izmjena koja će biti u primjeni već u 2022. godini odnosi se na povećanje cenzusa ostvarenih primitaka za djecu i uzdržavane članove koja se s sadašnjih 15.000,00 kn povećava na 24.000,00 kn.

Usklađenja koje se odnose na oporezivanje porezom na dodanu vrijednost i porezom na dobitak, fiskalizaciju te lokalne poreze već su donesene, a izmjene u dijelu oporezivanja porezom na dohodak trenutačno su u postupku donošenja. Većina pragova i ostalih svota bitnih za oporezivanje preračunana je iz kuna u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije odnosno prema propisanim pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (Nar. nov., br. 57/22. i 88/22.).

Svi provedbeni propisi koji se odnose na porezne propise o čijim usklađenjima pišemo, još uvijek nisu usklađeni i moguće je da neće ni biti do dana uvođenja eura. Napominjemo da će oni na temelju načela neprekidnosti pravnih instrumenata iz Zakona o uvođenju eura vrijediti i nakon uvođenja eura, odnosno proizvodit će pravne učinke kakve bi proizvodili i da euro nije uveden. Sve svote navedene u tim provedbenim propisima u kunama na temelju općih pravila o primjeni eura u RH od 1. siječnja 2023. godine smatrat će se svotama u eurima, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije (1 € = 7,53450 kn) i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura.

Hashtags:
#IzmjenePoreznihPropisa, #UsklađenjePoreznihPropisa, #UvođenjeEura