Što Hrvatskoj donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 4.2002
Članak:
Što Hrvatskoj donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom
Stranica:
7.
Autor/i:
Autor: Mr. sc. Neven MIMICA, ministar za europske integracije
Sažetak:
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (dalje: SSP) prvi je formalni korak u institucionaliziranju odnosa s EU. Njime započinju i pripreme Hrvatske za ostvarenje članstva u Europskoj uniji. Sporazum na odgovarajući način uređuje i određuje odnose između Hrvatske i EU u sva tri temeljna stupa Europske unije - Europskoj zajednici i njenim gospodarskim aspektima, zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, te suradnji na području pravosuđa i unutarnjih poslova.

Ekonomski učinci članstva u EU trebaju za ukupno hrvatsko gospodarstvo rezultirati većim koristima nego štetama. Zato u razdoblju pridruženog statusa treba učiniti sve institucionalne i tehničke prilagodbe koje će stvoriti ambijent gospodarskog i pravnog sustava koji već djeluju u EU. Tada samo po sebi i nije bitno hoće li se članstvo u EU ostvariti 2008. ili npr. 2010. godine. Od brzine ove prilagodbe i prepoznavanja "poslovno prijateljskog" ozračja za investitore u Hrvatskoj, ovisi naša prilika da iskoristimo mogućnost prekorednog priključka zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Uredništvo časopisa zahvaljuje gospodinu Mimici, ministru za europske integracije, što se odazvao molbi da svojim prilogom otvori stalnu rubriku "EUROPSKE INTEGRACIJE" u kojoj će se objavljivati članci koji će objašnjavati gospodarske i pravne aspekte prilagodbi koje treba učiniti u Hrvatskoj.

Hashtags: