Što sadrži prijedlog Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 4.2002
Članak:
Što sadrži prijedlog Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja
Stranica:
111.
Autor/i:
Autor: Milivoj FRIGANOVIĆ, dipl. oec.
Sažetak:
Već duže vrijeme iz javnih medija dolaze informacije da se predlaže zakon koji bi uređivao obvezu plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje (osim na plaće) i na sve ostale oporezive primitke prema Zakonu o porezu na dohodak te učeničke i studentske zarade.

Donošenje takvog zakona izaziva bitne promjene u području socijalnog osiguranja u nas, a tehnika provođenja tih promjena zahtijeva izmjenu svih sada važećih zakona koji uređuju mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i oporezivanje.

Ovih dana upućen je nacrt prijedloga Zakona o doprinosima za obvezna osiguranja (u nastavku: Zakon) Vladi Republike Hrvatske koji će onda biti upućen Saboru na prvo čitanje. Budući da je riječ o vrlo složenim određenjima o pravima i obvezama, očekuje se dosta problema u primjeni. Predviđeni rok početka njegove primjene je 1. 7. 2002.

Zbog velikog interesa naših čitatelja u ovom članku pišemo samo o nekim predloženim odredbama ovog Zakona za koje smo ocijenili da su u ovom trenutku najzanimljivije. To ne znači da uredništvo daje podršku ovom propisu, nego je cilj prikazati što donosi novi Zakon. Više o tome pisat ćemo onda ako i kada Zakon bude donesen.

Hashtags: