Trebamo li nepouzdane revizore

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 7.2002
Članak:
Trebamo li nepouzdane revizore
Stranica:
7.
Autor/i:
Sažetak:
Problem revizora je problem neispunjavanja zadaća koje proizlaze iz osnovnih ciljeva, a to je pouzdanost i povjerenje u temeljna financijska izvješća što ih je uprava društva sastavila o rezultatima poslovanja. Tako je to kod komercijalnih revizora, gotovo identično vrijedi i za državne revizore, koji bi trebali dati odgovor i na pitanje je li proračunski novac trošen u skladu s propisima kod proračunskih korisnika. Ako revizori ne obave svoj posao u skladu s pravilima struke i propisima, ako ne razotkriju pogreške i prijevare, barem one krupnije, tada se nameće prirodni zaključak o tome trebamo li uopće revizore?

Nekoliko domaćih i svjetskih skandala upućuju na to da problem nije samo lokalni - naš. Revizorska profesija morat će uspostaviti mehanizme nadzora rada i licenciranje revizora, morat će više težiti k uzvišenom cilju poštenog izvješćivanja vlasnika kapitala i korisnika financijskih izvješća, morat će se još više distancirati od pokušaja nametanja manjkavih financijskih izvještaja, itd.

Što u ovom trenutku o ovom aktualnom problemu misle čelni ljudi naših i njemačkih revizora, pročitajte u nastavku članka.

Hashtags: