Nešto o novom Zakonu o športu

Časopis: Pravo i porezi - 9.2006
Članak:
Nešto o novom Zakonu o športu
Stranica:
24.
Autor/i:
Autor: Prof. dr. sc. Hrvoje KAČER
Sažetak:
Rijetko je neki propis je od stvaranja naše države izazvao toliko pozornosti i toliko očekivanja kao novi Zakon o športu. Riječ je o velikoj usredotočenosti (koje je sigurno jedno razmjerno novo i vrlo zanemareno pravno područje), političara (koji su našli zgodnu prigodu sakupljati političke bodove), nego i najširih masa, i to ne samo navijača nego i mnogih drugih.

Iako se radi o vrlo velikim novostima, u ovom prikazu ćemo se ograničiti samo na jedan dio koji smatramo najaktualnijim. Svakako želimo, bez kritiziranja, upozoriti i na do(i)sta neopravdana očekivanja koja zamišljaju i prikazuju Zakon kao spasonosno sredstvo koje će riješiti sve probleme športa i športaša, što definitivno nije točno. Radi se (samo) o pravnom okviru koji je u načelu dobar, bolji od onog što mu je prethodio, ali koji bi sigurno mogao biti još bolji.

Izgleda nam vrlo bitnim upozoriti na potrebu vrlo velike otvorenosti i predlagatelja i zakonodavca prema mogućim prijedlozima de lege ferenda, osobito onima koji će argumentirano doći od dobronamjernih predstavnika športskih klubova i stručnjaka iz ovoga područja.

Hashtags: