Novi broj RRiF-a

Datum: 25.03.2020, Srijeda
Autor: I.P.

Objavljen je broj 4 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za travanj 2020.

  • Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​

Preživljavanje

      Naš je život ponovo ugrožen. Tu smo jer naša loza nikada nije prekinuta – nijednom, a bilo je milijardu događaja koji su nas mogli izbrisati iz povijesti života na zemlji dugoj 3.8 milijarda godina. Od 92 elementa koji postoje na zemlji i dvadesetak stvorenih u laboratorijima, znanost – ljudski um bori se kako sastaviti tvari koje bi otklonile prijetnju koja je pogodila ovaj svijet. Sve postaje nevažno, očuvanje života sad je jedina misao.

      U zadnjem smo mjesecu kad trebamo dovršiti i predati porezna (PD) i financijska izvješća (GFI) te popratne obračune za razna davanja. U ime naše struke te kao predsjednik Udruge „Hrvatski računovođa“ zatražio samo od Ministra financija da Zakonom o porezu na dobit i Zakonom o računovodstvu uredi produljenje rokova za predaju tih izvještaja. Predložio sam do 30. rujna kad bi bio rok i za javnu objavu. Razumljivo, svi oni koji će moći sastaviti i predati te izvještaje i prije, predat će ih kako bi zbog samih sebe dovršili taj posao. Dio nas to neće biti u stanju učiniti jer statistički i realno gledajući pogodit će nas ova zaraza, a nekima je još pak i potres uništio ili oštetio dokumentaciju i računala.

      U rubrici „Aktualne teme“ dali smo prikaz državnih mjera koje su po svom dosegu vrlo skromne, više alibi da se „pomaže gospodarstvu“. Razmjeri krize bit će golemi. Bojim se da Država to neće moći sanirati jer mi nemamo proračunske pričuve iz viška prihoda iz prethodnih godina. Upozorenja koja su stalno odašiljana kako treba reformirati državnu, javnu i lokalnu upravu, nisu našla mjesto u političkim odlukama. Sada se traže proračunske uštede, bit će to nešto malo, ali nedovoljno za pokriće mase minimalnih plaća kojima koronavirusa neće dopustiti rad. Jako sam skeptičan kako i kojom brzinom će Zavod za zapošljavanje obrađivati zahtjeve poduzetnika za minimalne plaće jer će to biti sto tisuća obrta i društava koji će tražiti pomoć za 300.000,00 zaposlenih. Naslućujem i otkaze ugovora o radu jer pomoći neće dolaziti, novo zaduženje Države i recesiju. Kad su u pitanju krize, bitno je pravodobno i brzo dijagnosticirati i odrediti mjere u sprječavanju njezina pogoršanja. Ovdje je puno nepoznanica, no k radu i stvaranju morat ćemo se vratiti. Uostalom, zamislite naše ljude koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Za njih nema karantene, okrutna stvarnost život stavlja u drugi plan.

      Gotovo su sve gospodarske aktivnosti paralizirane, preživjeti je jedini kratkoročni cilj. Ljudski rod je u prošlosti bio suočen s prirodnim katastrofama, ali ipak se čovjek kao vrsta uspio održati. Prije 204 godine Europu je pogodila velika glad. Godine 1816. zima i mraz trajali su do lipnja, prvi snijeg pao je već u kolovozu. Usjevi nisu niknuli, stoka je ugibala. Glad i tifus samo su u Irskoj odnijeli 65.000 ljudi. Nebo je bilo zamagljeno od prašine najveće erupcije vulkana u proteklih 10.000 godina. Nitko živ nije vidio takvu žestinu vulkanske eksplozije koja se dogodila u Indoneziji čija je snaga eksplozije bila jednaka snazi 60.000 atomskih bombi kakva je samo jedna bačena na Hiroshimu. Čovjek je i takve nepogode preživio i održao vrstu. Danas bi to trebalo biti nešto lakše s obzirom na znanost i organiziranost društva. Nadam se da sadašnja nepogoda neće uzeti veliku žrtvu.

      Na kraju vam želim samo jedno: zdravlje i preživljavanje, a poslije ovoga bit ćemo jači.

Dr. sc. Vlado BRKANIĆ

Povratak na vijesti