Novi broj RRiF-a

Datum: 26.07.2021, Ponedjeljak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 8 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za kolovoz 2021.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje​.


Ljetna priča

U svojim sam srednjoškolskim danima čitala tinejdžerski časopis „Tina“. Bio je jako popularan među djevojkama moje generacije. Sjećam se jednog članka koji je govorio o tome kako prepoznati kada postajemo „stari“. Između ostalog pisalo je: „… postaješ star kada te počinje zanimati TV dnevnik.“ I uistinu, u to doba nije me zanimao. Bilo je toliko toga važnijeg – škola, učenje, druženje s prijateljicama, odlasci na ples, u kino, kazalište, zaljubljivanja, putovanja… Google i Facebook u to su vrijeme bili science-fiction. A onda je došao rat. Vijesti su se uvukle u našu svakodnevnicu, unosile strah i zebnju – i moja je generacija preko noći „ostarila“. Ali život ide dalje i s vremenom se vratila radost, vratila se mladost zatomljena negdje u nama. Jer mladost izlazi iz nas – nju vidimo u očima, osmjehu… čujemo je kako žubori u glasu… Takva mladost ne poznaje godine. Ali što je s TV dnevnikom? – kopkalo me… Gledam li ga svaku večer ili tek pročitam vijesti na nekom od portala? Nije mi u fokusu interesa – zaključila sam s olakšanjem. Proces starenja zaustavljen je!

A onda je došla veljača 2020. godine. Šok, nevjerica, strah – pojavio se COVID. Svi smo bili prikovani uz ekrane, čitali vijesti na mobitelima u tramvaju, hodajući ulicom… Ušli smo u lockdown (osim elita koje su i dalje „živjele život“). I što je nama običnim malim ljudima preostalo uz kovitlanje straha i bijesa nego gledati TV dnevnik i čekati. Vrtjeli smo programe jer više nije bilo dovoljno dnevno pogledati samo jedan. Čak su i klinci umjesto crtića prije spavanja čekali da u dnevniku ugledaju svoje junake iz Stožera. I ja sam pomislila: Bože, i djeca su počela „stariti“.

Stožer se sada rjeđe pojavljuje u večernjem terminu. Aktualnost je spašavanje sezone i najava četvrtog vala. A nama je već dosta! Ne možemo više lijegati s crnim mislima i buditi se s crnim vijestima. Vapimo za optimizmom. Želimo naš „stari život“ u kojem ćemo navečer bez nelagode „prebaciti“ dnevnik na neki krimić ili ljubić. I gle čuda! „Želite krimić? Novu seriju krimića?“ – pitaju nas urednici TV dnevnika. „Nikakav problem! Otvaramo novu sezonu hrvatskog serijala.“ I krenulo je – iz dnevnika u dnevnik u režiji Uskoka zakulisne radnje novouhićenih aktera. Koliko ih samo ima! I zato nemam vremena gledati reprize „Kuma 1, 2 i 3“. Moram gledati TV dnevnik – jer ako propustim i jednu „epizodu“ više neću moći pohvatati nove krakove krimi-hobotnice i izgubit ću trag novca!

No, šalu na stranu! Drage kolegice i kolege, uživajte u svom ljetnom odmoru – ma gdje bili. U svom mikro svemiru vratite vrijeme na „staro – normalno“. Pročitajte neku lijepu knjigu, slušajte veselu glazbu, družite se s obitelji. I ne zaboravite usrećiti ljude oko sebe. A sreću čine male stvari. I zato dok stojite pokraj nekoga u autobusu ili u redu za blagajnu u trgovini, nasmiješite mu se pa makar to bilo i ispod maske – jer osmjeh se vidi u očima.

Dr. sc. Đurđica JURIĆ

Povratak na vijesti