Novi broj RRiF-a

Datum: 27.09.2022, Utorak
Autor: I.P.

Objavljen je broj 10 časopisa Računovodstvo Revizija i Financije za listopad 2022.

Sadržaj časopisa može se pogledati ovdje.​


Iskušenje

Želja za iskorištavanjem nečeg ili nekog ugrožava vlastitu sliku o osobnoj vrijednosti. Rijetki odolijevaju izazovima iskušenja kada se pokaže prilika za ostvarenje koristi koliko god značajna ona bila. Svatko u toj borbi sa samim sobom trebao bi se oduprijeti iskušenju i osuditi takve postupke kao što bi osudio i nekoga drugog. Međutim, teško je suditi samome sebi ako iz misli isključite spoznaju da se ništa ne može sakriti i da se sve prije ili poslije sazna.

Nedavno je javnim medijskim prostorom odjeknula vijest u vezi s ogromnom zaradom ostvarenom trgovinom plina eksploatiranog iz Jadranskog mora. Odgovornost pojedinaca koji su sudjelovali u sklapanju poslova ili znali za takvo trgovanje utvrdit će sud. Pitanje jest je li riječ o pojedinačno lošoj poslovnoj procjeni, neznanju ili neiskustvu ili je pak riječ o nemaru ili propustu. Ako ipak nije riječ o tome nego o svjesnom korištenju prilike kako bi se sebi i uključenima u taj posao priskrbila korist, tada stvari postaju jasne. Pitanje odgovornosti rukovodećih struktura ne bi trebalo biti upitno. Do reakcije je trebalo doći. Ne zna se što je gore – jesu li znali ili nisu znali. Razmjer štete koja je učinjena najuspješnijem hrvatskom poduzetniku u 2021. godini po dobitku skoro je jednaka godišnjem dobitku koji ostvaruje (1,27 milijarda kuna prema objavi FINA-e). Nije novost da je INA i prije služila kao svojevrsna blagajna raznim strukturama i politikama, ali sada ipak imamo drukčiji tip državnog uređenja pa nas ovo iskorištavanje INA-e treba zabrinjavati jer u njoj i Država (mi) ima udio.

Da nismo dio EU-a možda ni danas ne bi znali za te špekulativne poslove s plinom. Srećom što smo morali implementirati (prepisati) odredbe direktive u vezi sa sprječavanjem pranja novca. Vjerojatno ni jesenskog paketa mjera zaštite kakvog imamo ne bi bilo da to već nisu primijenile druge države članice EU-a. Izgleda da se nije uložilo mnogo truda u traženju rješenja za naše gospodarstvo jer su mjere u većem dijelu prepisane od drugih. O oporezivanju ekstraprofita već se govorilo u EU-u, paketi pomoći pojedincima i poduzetnicima već su odavno dani u drugim europskim zemljama, populistička mjera ograničenja cijena koja može stvoriti više štete nego koristi već nam je poznata. Kao dobru promjenu koja dolazi s velikim kašnjenjem treba istaknuti povećanje nekih neoporezivih primitaka radnika, ponajviše u dijelu naknade za uporabu privatnog automobila u službene svrhe koja se povećava s 2,00 kn/km na 3,00 kn/km. I ta promjena nije rezultat razmišljanja vladajućih nego je donesena na temelju inicijative HUP-a. Čini se da je dugo toplo ljeto neke previše opustilo.

Razumljivo je da nas u vlastitom postupanju mogu voditi tuđi koraci i tuđa rješenja. Ne mislim da je to uvijek loše. Međutim, koliko puta pokleknemo u iskušenju za iskorištavanjem gotovih postupaka ili rješenja drugih kako ne bismo sami morali tražiti svoja, govori o našoj osobnoj vrijednosti.


Ivan PETARČIĆ, zamjenik glavne urednice

Povratak na vijesti