PDV na isporuke diplomatskim i konzularnim predstavništvima

Datum: 07.07.2021, Srijeda
Autor: T.C.F.

U poslovnoj praksi često se postavljaju pitanja mogu li porezni obveznici primijeniti oslobođenje od plaćanja PDV-a pri isporukama dobara u RH diplomatskim i konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, institucijama ili tijelima Europske unije sa sjedištem u RH.

S motrišta PDV-a, riječ je o oslobođenjima iz čl. 48. st. 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja se mogu primijeniti ako su ispunjeni svi uvjeti za primjenu oslobođenja prema Pravilniku o postupku ostvarivanja oslobođenja od plaćanja poreza za diplomatska i konzularna predstavništva, institucije i tijela Europske unije te međunarodne organizacije.

Uvjeti za primjenu oslobođenja vezani su uz vrste isporuke, mjesto isporuke i dokumentaciju koja se treba osigurati za primjenu određenog oslobođenja ovisno o tome kojoj od navedenih organizacija se isporučuju te isporuke.

O primjeni navedenih oslobođenja može se pročitati u članku Novosti vezane uz oslobođenja od plaćanja PDV-a u RH za diplomatska i konzularna predstavništva i druga međunarodna tijela koji je objavljen u časopisu RRiF br. 2/20., na str. 63. TCF

Povratak na vijesti