Prijava o prihodima i rashodima od razmjene usluga s inozemstvom

Datum: 30.01.2023, Ponedjeljak
Autor: N.D.

Iako je ulaskom Republike Hrvatske u euro zonu devizni sustav u potpunosti liberaliziran, i nadalje o određenim odnosima s inozemstvom potrebno je izvještavati Hrvatsku narodnu banku.

S promjenama deviznog sustava mijenjana je odgovarajuća odluka (Nar. nov., br. 10/23.) koja propisuje set izvještaja o tim raznovrsnim „vanjskim“ poslovnim odnosima. Ona stupa na snagu 4. veljače 2023. godine.

No, prema „staroj“ istovrsnoj odluci potrebno je do 31. siječnja 2023. godine predati Godišnju prijavu o prihodima i rashodima od razmjene usluga s inozemstvom (Obrazac US-GP). Tu prijavu ne predaju sve rezidentne osobe koje pružaju/primaju usluge osobama koje su uključene u izvještaj. Izvještaj se predaje u kunama. Detaljno se o tome izvještaju može pročitati u RRiF -u br. 1/22. Obrazac se može dostaviti i e-poštom na adresu usluge@hnb.hr.

U RRiF -u br. 1/23., najavljene su promjene iz ovog područja. U idućim brojevima časopisa obradit će se najprije oni izvještaji koji se u 2023. godini po prvi put pojavljuju.

Povratak na vijesti