Prodaja dobara na daljinu unutar Europske unije

Datum: 22.07.2021, Četvrtak
Klasa: 410-19/21-02/228
Davatelj: Porezna uprava

Porezni obveznik iz dostavnog popisa postavio je upit o obvezi upisa u registar obveznika PDV-a. U upitu se navodi da je u vezi izmjena Zakona o PDV-u koje su stupile na snagu 1. srpnja 2021. godine i odnose se na elektronički obavljene usluge i isporuke dobara na daljinu građanima Europske unije, došlo do nedoumica za isporučitelje male porezne obveznike iz Republike Hrvatske. S tim u vezi postavlja se pitanje je li obvezan upis u registar obveznika PDV-a u slučaju kada mali porezni obveznik prijeđe prag isporuka u iznosu 77.000,00 kuna i želi se upisati u OSS sustav.

Na postavljeni upit odgovaramo u nastavku.

Dana 1. srpnja 2021. na snagu su stupile odredbe Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19 i 138/20, u daljnjem tekstu: Zakon o PDV-u) kojima su, među ostalim, propisane odredbe o:

- Posebnom postupku oporezivanja za prodaju dobara na daljinu unutar Europske unije, za isporuke dobara unutar države članice koje obavljaju elektronička sučelja koja omogućuju te isporuke i za usluge koje isporučuju porezni obveznici sa sjedištem unutar Europske unije, ali bez sjedišta u državi članici potrošnje - OSS

- Posebnom postupku oporezivanja za prodaju dobara na daljinu uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja - IOSS

Europska komisija je na mrežnim stranicama objavila Vodič za OSS u kojem se u vezi uvjeta za primjenu OSS-a od strane malih poreznih obveznika navodi da porezni obveznik koji primjenjuje posebni postupak oporezivanja za male porezne obveznike nije isključen iz primjene OSS-a i stoga se može prijaviti za primjenu tog posebnog postupka pri čemu mu je potreban PDV identifikacijski broj države članice u kojoj ima sjedište (država članica prijave). Nadalje, navodi se da porezni obveznik ne mora odustati od primjene posebnog postupka oporezivanja za male porezne obveznike ako želi primjenjivati OSS.

Vezano uz uvjete za primjenu IOSS-a, u Vodiču za OSS navodi se da porezni obveznik mora odustati od primjene posebnog postupka oporezivanja za male porezne obveznike kako bi mogao primjenjivati IOSS, radi izbjegavanje rizika neoporezivanja.

Napominjemo da sukladno odredbama članka 90. stavka 2. Zakona o PDV-u mali porezni obveznik nema pravo na odbitak pretporeza te da prema odredbama članka 74. stavka 3. Zakona o PDV-u porezni obveznik ne može podnijeti zahtjev za povrat PDV-a iz druge države članice za razdoblje u kojem nije bio upisan u registar obveznika PDV-a.​

Povratak na mišljenja