Subvencije za plin mikro, malim i srednjim poduzetnicima

Datum: 01.04.2022, Petak
Autor: I.P.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim je mrežnim stranicama objavilo obavijest u vezi podnošenje prijava za subvencije za plin mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

U navedenoj obavijesti navedeno je da se mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, od 1. travnja 2022. godine mogu prijaviti za državnu potporu male vrijednosti kojom će ostvariti pravo na subvenciju cijene potrošenog plina od 0,15 lp/kWh. Ova se potpora dodjeljuje kao jedna od mjera Vladinog paketa za ublažavanje rasta cijena energenata i to kao mjera pomoći poduzetnicima koji su se zbog porasta cijena energenata našli u riziku od energetskog siromaštva.

Javni poziv bit će otvoren trajno, a potpora će biti dostupna svim poduzetnicima koji zadovoljavaju uvjete pa stoga nije nužno žuriti s prijavom. Svi poduzetnici koji se prijave do kraja travnja potporu će početi koristiti već za plin potrošen u travnju.

Ministarstvo poziva poduzetnike da prouče poziv i upute za prijavitelje u kojima su detaljno opisana pravila prihvatljivosti prijavitelja, zahtjeva i troškova te postupak odobrenja zahtjeva i izdavanja i naplate vaučera. Pozivu i uputi za prijavitelje može se pristupiti ovdje.

Nakon proučene dokumentacije, prijavitelji će prijavu za subvenciju podnijeti kroz aplikaciju kojoj se može pristupiti preko mrežnih stranica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Aplikaciji se može pristupiti ovdje.

Većina podataka je unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici trebaju utvrditi njihovu valjanost, unijeti svotu dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev. Nakon unosa potrebnih podataka izračunat će se svota ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore dobiva poduzetnik, a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer s kojega se u idućim mjesecima odbija subvencionirana svota zaključno s plinom potrošenim u ožujku 2023. ili do iskorištenja potpore.

Povratak na vijesti