RRIF-OV NEWSLETTER
Prijava

Primjena snižene stope

Broj: 410-19/19-02/5 od 22.01.2019.

      Podnositelj upita iz dostavnog popisa obratio se u vezi tumačenja da li se rezano svježe povrće i mješavine povrća kao što je primjerice mješavina povrća za juhu („grincajg“) oporezuju sniženom stopom PDV-a od 13%.
 
U vezi navedenog odgovaramo u nastavku.
 
      Člankom 38. stavkom 3. točkom t) Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 73/13 do 106/18) i člankom 47. stavkom 2. točkom t) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 79/13 do 1/19, u daljnjem tekstu: Pravilnik o PDV-u) propisano je da se PDV-om po stopi 13% oporezuje isporuka svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće. Svježim ili rashlađenim povrćem, korijenima i gomoljima, te mahunastim suhim povrćem u smislu ove točke smatraju se:
1. svježi ili rashlađeni krumpir, iz KN oznake 0701 90;
2. svježa ili rashlađena rajčica, iz KN oznake 0702;
3. svježi ili rashlađeni crveni luk, luk kozjak (ljutika), češnjak, poriluk i ostale vrste luka, iz KN oznake 0703, osim lučica za sadnju iz KN oznake 0703 10 11;
4. svježi ili rashlađeni kupus, cvjetača, korabica, kelj i slične jestive kupusnjače, iz KN oznake 0704;
5. svježa ili rashlađena zelena salata (Lactuca sativa), radič i endivija (Cichorium spp.), iz KN oznake 0705;
6. svježa ili rashlađena mrkva, postrna repa, cikla, bijeli korijen, celer korjenaš, rotkvica i slično jestivo korjenasto povrće, iz KN oznake 0706;
7. svježi ili rashlađeni krastavci i kornišoni, iz KN oznake 0707;
8. svježe ili rashlađeno mahunasto povrće, oljušteno ili neoljušteno, iz KN oznake 0708;
9. svježe ili rashlađeno ostalo povrće, iz KN oznake 0709;
10. suho mahunasto povrće, oljušteno, neovisno je li oguljeno ili lomljeno ili ne, iz KN oznake 0713, osim sjemenskog graška iz KN oznake 0713 10 10 i sjemenskog graha iz KN oznake 0713 33 10;
11. svježi slatki krumpir, cijeli, namijenjen prehrani ljudi, iz KN oznake 0714 20 10.
 
      Obzirom da je razvrstavanje pojedinih dobara u KN oznake u nadležnosti Carinske uprave, zatražili smo očitovanje u vezi s navedenim. 
 
      S tim u vezi Carinska uprava uputila nam je odgovor KLASA: 410-19/19-01/4, URBROJ: 513-02-1321/1-19-2 od 15. siječnja 2019. u kojem navodi:
„Svježe rezano povrće razvrstava se u iste KN oznake kao i svježe ili rashlađeno povrće iz članka 47. stavka 2. točke t) Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (NNHR br. 79/13 do 1/19). Npr. svježa glavica zelene salate razvrstava se u KN oznaku 0705, a isto se razvrstava i svježa rezana zelena salata koja se obično prodaje u zapakiranim vrećicama.
Mješavine povrća kao npr. „grincajg“ za juhu ili svježa rezana miješana salata koja se sastoji od puterice, matovilca i radiča razvrstavaju se u KN oznaku povrća kojeg u mješavini ima najviše. Ukoliko su omjeri povrća u mješavini jednaki mješavina se razvrstava u KN oznaku koja dolazi zadnja po redu u nomenklaturi, npr. mješavina svježe endivije (50%) iz KN oznake 0705 i svježeg matovilca (50%) iz KN oznake 0709 razvrstat će se u KN oznaku 0709. U svakom slučaju ovakve mješavine ostaju razvrstane u neku od KN oznaka iz gore spomenutog članka.“
 
      Prema tome, sniženom stopom PDV-a od 13% oporezuje se svježe ili rashlađeno povrće iz KN oznaka propisanih člankom 47. stavkom 2. točkom t) Pravilnika o PDV-u, a u skladu s odgovorom Carinske uprave svježe rezano povrće razvrstava se u iste KN oznake kao i svježe ili rashlađeno povrće, dok se mješavine povrća razvrstavaju u KN oznake ovisno o udjelu pojedinog povrća u mješavini.

Mišljenje dao: Porezna uprava
Izdanje:



Povratak na mišljenja...


Pretplatnik
Zakon o trgovačkim društvima  (1)