Odgovori na pitanja državnog inspektorata iz područja trgovine

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 8.2010
Članak:
Odgovori na pitanja državnog inspektorata iz područja trgovine
Stranica:
120.
Autor/i:
Autor: Darko MAREČIĆ, dipl. iur.
Sažetak:

Odgovori na pitanja državnog inspektorata iz područja trgovine Poslovni subjekti čiju djelatnost nadziru gospodarski inspektori u skladu sa svojim djelokrugom određenim u čl. 3. Zakona o Državnom inspektoratu (Nar. nov., br. 116/08. i 123/08., dalje: ZoDI) često postavljaju gospodarskim inspektorima razna pitanja ili traže savjet o tome kako trebaju postupati odnosno obavljati djelatnost, a da je to u skladu s propisima kojima se uređuje pojedino gospodarsko područje. Odredbom čl. 32. st. 2. ZoDI-a propisano je da nakon obavljenog nadzora inspektor može obavješćivati i savjetovati nadzirane pravne i fizičke osobe o najučinkovitijoj provedbi zakona i drugih propisa ako to smatra korisnim i potrebnim. U nastavku članka dajemo odgovore na neka od učestalih pitanja koje stranke postavljaju gospodarskim inspektorima tijekom nadzora ili osobnim dolaskom u službene prostorije mjesno nadležne Ispostave Državnog inspektorata, a koji se tiču obavljanja djelatnosti trgovine.

1. Mogu li udruge obavljati djelatnost trgovine?

2. Poslujemo kao trgovačko društvo i registrirani smo za trgovinu, a zanima nas kojim uvjetima stručne spreme moraju udovoljavati zaposleni radnici u trgovini?

3. Prodajemo robu putem uzoraka, što znači da u prodavaonici imamo samo izložbene primjerke proizvoda koje prodajemo. Jesmo li obvezni pribaviti rješenje o minimalno tehničkim uvjetima za prodajni prostor?

4. Postoji li obveza pribavljanja rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima za obavljanje trgovine na veliko u tranzitu?

5. Obavljamo direktnu prodaju putem zastupnika. Imamo li obvezu pribavljati rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta za skladište robe iz kojeg obavljamo isporuku robe?

6. Donesen je novi propis o minimalno tehničkim uvjetima za prodavaonice pa nas zanima jesmo li dužni pribaviti novo rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta u skladu s odredbama tog propisa jer već takvo rješenje posjedujemo od ranije?

7. Uzeli smo u zakup prodajni prostor (prodavaonicu) u kojoj namjeravamo obavljati trgovinu na malo obućom. U istom je prostoru i dotadašnji trgovac obavljao istu djelatnost. Imamo li obvezu pribavljati rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta?

8. Gdje se može obavljati prigodna prodaja i pod kojim uvjetima?

9. Je li potrebno pribaviti rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta za prodaju na klupama i štandovima?

10. Proizvođači smo domaće rakije. Zanima nas na koji se način mogu prodavati vlastiti proizvodi na prigodnim prodajama?

11. Kako registrirati obavljanje prodaje robe na malo putem kioska?

12. Imamo registriranu djelatnost trgovine na malo hranom. Povremeno prodajem hranu dječjem vrtiću i školama na R-1. Moramo li se dodatno registrirati i za trgovinu na veliko te pribaviti rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za trgovinu na veliko?

13. Namjeravam u optičarskoj radnji prodavati sunčane naočale i pribor za čišćenje naočala i leća pa me zanima mogu li tu djelatnost obavljati pored optičarske djelatnosti ili se moram dodatno registrirati i za trgovinu?

14. Može li se u istoj prodajnoj prostoriji obavljati trgovina na malo i djelatnost videoteke?

15. Na koji se način i pod kojim uvjetima u prodavaonici može pripremati i prodavati hrana?

16. Poljoprivredni sam proizvođač. Na koji način mogu obavljati prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda?

17. Putem pokretnog vozila prodajem pekarske proizvode. U kojem vremenu i na kojem mjestu mogu obavljati takvu prodaju, a da je to u skladu s propisom?

18. Postoji li i dalje obveza vođenja popisa robe?

19. U kojem radnom vremenu mogu raditi trgovine?

20. Smatra li se prodaja robe po cijenama nižim od nabavnih cijena u slučaju sniženja cijene zbog isteka sezone nepoštenim trgovanjem?

Hashtags:
#Računovodstvo, #RačunovodstvoTrgovine, #TržišteIPropisi