Zdravstvena zaštita i naknade plaće u slučaju ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti (iskazivanje na obrascu JOPPD)

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 8.2014
Članak:
Zdravstvena zaštita i naknade plaće u slučaju ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti (iskazivanje na obrascu JOPPD)
Stranica:
69.
Autor/i:
Autor: Lucija TURKOVIĆ-JARŽA, dipl. oec. i ovl. rač.
Sažetak:
Prava radnika na zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje u slučaju ozljeda na radu i profesionalne bolesti uređena su Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti.
Prava osiguranika obveznoga zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. O posebnostima u ostvarivanju prava na naknadu za vrijeme bolovanja u slučaju ozljeda na radu u odnosu na ostale razloge spriječenosti za rad, pišemo u ovom članku.
1. Uvodne napomene
2. Što se smatra ozljedom na radu
3. Koji osiguranici ostvaruju pravo na naknadu za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu
4. Prijava ozljede na radu i ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti
5. Utvrđivanje naknade plaće za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti
6. Kako vratiti preplaćene doprinose i porez na dohodak i prirez i isplatiti razliku naknade do 100 %
7. Posebnosti u obračunu i isplati naknade zbog ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti

Hashtags:
#Plaće, #TroškoviOsoblja