Pojavni oblici sukoba interesa na tržištu kapitala (I.)

Časopis: Pravo i porezi - 3.2018
Članak:
Pojavni oblici sukoba interesa na tržištu kapitala (I.)
Stranica:
97.
Autor/i:
Autor: Dr.sc. Morana DERENČINOVIĆ RUK , dipl. iur.
Sažetak:

       Autorica u ovome članku obrađuje najčešće i najzanimljivije pojavne oblike sukoba interesa na tržištu kapitala, objašnjava neke od najčešćih i najzanimljivijih pojavnih oblika sukoba interesa na tržištu kapitala te navodi konkretne primjere i slučajeve iz prakse.
       Poznato je da na tržištu kapitala postoje vrlo specifični odnosi između mnogih sudionika toga tržišta te se gotovo svakodnevno ostvaruju preduvjeti za realizaciju sukoba interesa u različitim područjima, a osobito investicijskih fondova rizičnog kapitala, zatim pri izradi i distribuciji investicijskih istraživanja i financijskih analiza, u poslovanju kreditnih rejtinških agencija, središnjih depozitorija i središnjih drugih ugovornih strana te uređenog tržišta i samog regulatora tržišta kapitala.
       Uvod se zaključuje dvjema izjavama gospode koji, doduše, nemaju veze s tržištem kapitala, ali čije su izjave znakovite i univerzalne: Silvio Berlusconi je tako izjavio: Ako sam se, vodeći računa o svačijem interesu, ujedno pobrinuo i za vlastiti interes, tada ne možemo govoriti o sukobu interesa, te Sid Vicious (legendarni pjevač Sex Pistolsa) koji je ustvrdio da je danas naprosto sve sukob interesa.

       1. Pojavni oblici sukoba interesa pri obavljanju brokerskih poslova
       2. Pojavni oblici sukoba interesa pri javnoj ponudi financijskih instrumenata i ostalim oblicima korporativnog financiranja

Hashtags:
#Pravo