Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 5.2021
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
120.
Autor/i:
Sažetak:
  • Neoporezive isplate otpremnine – što se smatra radom kod istog poslodavca?. Kada se otkazuje ugovor o radu osobno ili poslovno uvjetovanim otkazom, bitno je odrediti što se smatra radom kod istog poslodavca kako bi se točno odredio radni staž za koji se isplaćuje neoporeziva svota otpremnine. Godine staža ostvarenog kod prethodnog poslodavca moguće je uračunati samo u situacijama kada se na novog poslodavca prenose ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koje se statusnom promjenom ili pravnim poslom prenosi na novog poslodavca.
  • Dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka kod podjele društva s osnivanjem. Statusna promjena podjele s osnivanjem u kojoj nema novčanog tijeka i osiguran je slijed stjecanja tih poslovnih udjela smatra se zamjenom udjela, a koja predstavlja iznimku od oporezivanja porezom na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka. To znači da se pri podjeli društva s osnivanjem, uz zadovoljenje navedenih uvjeta, fizičkim osobama ne utvrđuje dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka.
  • Izdavanje računa u maloprodaji. Računi za isporuke drugim poreznim obveznicima ili pravnim osobama koje nisu porezni obveznici trebaju sadržavati sve elemente koji su propisani čl. 79. st. 1. Zakona o PDV-u. Navedeni računi trebaju se izdavati iz veleprodaje jer je riječ o prodaji profesionalnim korisnicima, odnosno drugim pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju neku registriranu djelatnost.
  • Uvoz robe u Italiju i prodaja te robe na području Italije.Uvoz dobara je predmet oporezivanja PDV-om u državi članici na čijem se području dobra nalaze pri unosu dobara u EU. Roba koja je uvezena u drugu državu članicu EU-a i dalje se prodaje na području te druge države članice EU-a ne smatra se predmetom oporezivanja u RH. U poslovnim knjigama društva u RH navedene kupnje i prodaje robe evidentiraju se samo u financijskom knjigovodstvu društva u RH koje je obveznik poreza na dobitak u RH bez iskazivanja kroz prijave PDV-a u RH i obrasce PDV-a koji se predaju u RH.
  • Provedba izbora za radničko vijeće putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. U okolnostima koje sprječavaju radnike da izravno sudjeluju u cijelom ili u nekom od dijelova postupka izbora za radničko vijeće zbog više sile (elementarna nepogoda, epidemija i sl.) i drugih objektivnih ili osobnih stanja, poslodavac je obvezan osigurati radnicima uporabu informacijsko-komunikacijskih tehnologija kojima u okviru obavljanja poslova inače raspolaže.
  • Rad stranaca – sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme. U mišljenju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknuto je kako je u slučaju zapošljavanja radnika – stranih državljana koji imaju dozvolu za boravak i rad, moguće sklapanje više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme čije je ukupno trajanje neprekinuto dulje od tri godine. To ponajprije zbog međuovisnosti uvjeta rada i uvjeta boravka stranaca propisanih Zakonom o strancima te ograničenog karaktera trajanja odobrenja takva privremenog boravka.
  • Pravo na rad tražitelja međunarodne zaštite, azilanata i osoba pod supsidijarnom zaštitom. Tražitelj međunarodne zaštite može u RH raditi bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, s time da pravo na rad stječe istekom roka od devet mjeseci od dana podnošenja zahtjeva o kojemu MUP nije donio odluku. Pravo na rad bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada imaju i osobe kojima je u RH odobren azil ili supsidijarna zaštita.

Hashtags:
#DohodakOdKapitala, #Otpremnine, #RadničkoVijeće, #RadStranaca, #UvozDobara