Fiskalizacija – pitanja i odgovori

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 8.2022
Članak:
Fiskalizacija – pitanja i odgovori
Stranica:
141.
Autor/i:
Autor: Jasna VUK, dipl. oec. i ovl. rač.
Sažetak:

Fiskalizacija je neizostavni dio svakodnevnog poslovanja poduzetnika. Riječ je o obveznicima poreza na dobitak i poreza na dohodak čija djelatnost podliježe fiskalizaciji. Kako bi obveznici fiskalizacije mogli ispunjavati obveze vezane uz provedbu fiskalizacije na propisani način, u nastavku donosimo odgovore na najčešća pitanja koja se javljaju vezano uz fiskalizaciju.

  1. Trgovačko društvo bavi se veleprodajom robe. Je li ono obveznik fiskalizacije ako naplatu obavlja isključivo na transakcijski račun i posluje samo s pravnim osobama?
  2. Novootvoreno trgovačko društvo (j.d.o.o.) bavit će se pružanjem usluga (njega i održavanje tijela) fizičkim i pravnim osobama (sportski klubovi). Naplatu će obavljati u gotovini i na transakcijski račun. Što sve treba pripremiti (imati) s motrišta fiskalizacije?
  3. Koliko trgovačko društvo može imati gotovine u blagajni na kraju dana? Treba li svaki dan polagati novac na račun – polog dnevnog prometa?
  4. Je li vlasnik kuće za odmor koju iznajmljuje turistima tijekom sezone i koji plaća paušalni porez na dohodak obveznik fiskalizacije?
  5. Tijekom kolovoza u prodavaonici će na blagajni raditi studenti. Kako se u tom slučaju navodi oznaka operatera na računu?
  6. Trgovačko društvo će tijekom kolovoza zbog korištenja godišnjeg odmora mijenjati radno vrijeme prodavaonice. Treba li izmijeniti podatke o radnom vremenu putem ePorezne ili je dovoljno samo staviti obavijest o novom radnom vremenu na ulazu u prodavaonicu?
  7. Koliko je dopušteno naplatiti u gotovini i putem kreditnih kartica od drugih obveznika fiskalizacije?
  8. Kako postupiti u slučaju prestanka rada naplatnog uređaja?
  9. Kako postupiti u slučaju prekida internetske veze?
  10. U prostorijama trgovačkog centra planiramo postaviti automate za dječju igru. Podliježu li takvi automati obvezi fiskalizacije kao samoposlužni uređaji ili se oni smatraju automatima za zabavu?
  11. Kada je potrebno provesti postupak fiskalizacije pratećih dokumenata? Kako se provodi fiskalizacija izdavanja računa na temelju prethodno fiskaliziranoga pratećeg dokumenta?
  12. Tko sve nije obvezan fiskalizirati prateće dokumente?
  13. Trebaju li online trgovine (web-shopovi) fiskalizirati potvrde o narudžbi i dostavljati ih kupcima?
Hashtags:
#Fiskalizacija, #PravilnikOFiskalizacijiUPrometuGotovinom