Godišnji obračun poslovanja obrtnika i slobodnih zanimanja za 2023. godinu

Časopis: Prilog obrtnici - 1.2024
Članak:
Godišnji obračun poslovanja obrtnika i slobodnih zanimanja za 2023. godinu
Stranica:
3.
Autor/i:
Sažetak:

Ovo je prva prijava poreza na dohodak na obrascima DOH i DOH-Z koju samostalne djelatnosti iskazuju u eurima. Godišnju poreznu prijavu na Obrascu DOH za 2023. godinu trebaju predati samostalne obrtničke djelatnosti, slobodna zanimanja i druge samostalne djelatnosti koje dohodak utvrđuju vođenjem poslovnih knjiga najkasnije do 29. veljače 2024. godine. Samostalne djelatnosti koje obavljaju djelatnost u supoduzetništvu, prijavu predaju na Obrascu DOH-Z najkasnije do 31. siječnja 2024. godine.

Obrazac DOH nije se mijenjao i njegova struktura, sadržaj i stope poreza na dohodak su isti kao i prošle godine (osim što se svote iskazuju u eurima i centima), a u Obrascu DOH-Z je promjena jer se zasebno iskazuje pozicija primitka i izdatka (pozicija 4). Utvrđenu obvezu navedeni obveznici mogu platiti do kraja veljače 2024. godine, neovisno o tome kada su predali prijavu (u siječnju ili veljači), a primjena je i u načinu izračunavanja predujma poreza na dohodak koje samostalne djelatnosti trebaju plaćati u 2024. godini.

Već tradicionalno uz siječanjski broj časopisa RRiF objavljujemo ovaj posebni PRILOG namijenjen fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost i vode poslovne knjige u skladu s odredbama Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak. Sadržaj priloga objedinjuje radnje u vezi sa „završnim obračunom“ obrtnika „dohodaša“ – obračun amortizacije i sastavljanje popisa dugotrajne imovine, kontrolno-analitičke postupke u vezi s primitcima i izdatcima, sastavljanje porezne prijave – ali i niza prikaza poslovnih događaja s osvrtima na mišljenja Ministarstva financija. I ove godine u PRILOG je uključen i godišnji popis imovine obrtnika te postupanje s popisnim razlikama – manjkovima i viškovima. Posebna objašnjenja dana su i za utvrđivanje obveze doprinosa na temelju obavljanja druge djelatnosti kada fizičke osobe uz dohodak od nesamostalnog rada kod svog poslodavca s kojim imaju zaključen ugovor o radu imaju još i obrt kao „drugu djelatnost“ za koju su obvezni plaćati doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Hashtags:
#GodišnjiObračunObrtnici2023, #KPI, #ObrazacDOH, #ObrazacDOH-Z, #Obrtnici, #ObrtništvoSlobodnaZanimanja