Informed consent ili informirani pristanak pacijenta na liječenje u hrvatskom pravu (s naglaskom na zaštiti prava liječnika)

Časopis: Pravo i porezi - 6.2009
Članak:
Informed consent ili informirani pristanak pacijenta na liječenje u hrvatskom pravu (s naglaskom na zaštiti prava liječnika)
Stranica:
10.
Autor/i:
Autor: Blanka IVANČIĆ-KAČER, dipl. iur.
Sažetak:
temi koja je iznimno bitna jer je riječ o vrijednostima koje su zaštićene samim Ustavom, o životu i zdravlju čovjeka, točnije pacijenta. S obzirom na izniman napredak medicine, u današnje je vrijeme pacijentima sve teže razumjeti postupke koji se provode nad njima u svrhu izlječenja te se često naglašava potreba da se zaštite pacijenti, a vrlo rijetko potreba da se zaštite liječnici. Oni su u vrlo teškoj situaciji jer često ni njima samima, zbog nedorečenosti propisa, nije jasno što bi oni u smislu informiranja pacijentima trebali pružiti, a još je veći problem da je situacija u zdravstvu (ne mislimo na liječnike koji rade u privatnoj praksi) takva da liječnici svakodnevno imaju nekoliko desetaka pacijenata pa uslijed gužve ne stignu „obraditi“ sve pacijente. Zato liječnici nemaju vremena za opširna obavještavanja i upute o svemu što se od njih zahtijeva. Autorica je u ovom članku pokušala dati odgovor na pitanje kako pomiriti prava pacijenta i zaštititi liječnike kako bi se prava jednih i drugih mogla što potpunije ostvarivati, detaljno analizirajući što jest, a što bi trebao biti informirani pristanak, uz detaljan pregled pravnih vrela iz kojih izvire pravo na informirani pristanak, uočavajući pritom kolizije i nedorečenosti u zakonskim tekstovima i u radovima različitih pravnih teoretičara. Osim toga nude se rješenja kojima bi se prava pacijenata, ali i prava i obveze liječnika, mogla u najboljoj i najvećoj mjeri ostvarivati.
  1. UVOD
  2. PRAVNA VRELA
  3. POJAM I SADRŽAJ INFORMIRANOG PRISTANKA PACIJENTA NA LIJEČENJE
  4. NAČINI DAVANJA INFORMACIJA – FORMA, VRIJEME, NAČIN I KOLIČINA INFORMACIJA
  5. PRETPOSTAVKE PRAVNE VALJANOSTI PRISTANKA PACIJENTA NA LIJEČENJE
  6. PRISTANAK NA LIJEČENJE KOD DJECE, OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA I INVALIDA
  7. SLUČAJEVI U KOJIMA JE OGRANIČENA OBVEZA LIJEČNIKA U ODNOSU NA INFORMIRANJE PACIJENTA
  8. SLUČAJEVI U KOJIMA PRISTANAK NIJE POTREBAN
  9. ODGOVORNOST LIJEČNIKA ZA LIJEČENJE BEZ PRISTANKA
  10. ZAKLJUČAK
   
Hashtags:
#GrađanskoPravo, #Pravo, #Pravo