Ostvarenje tražbina u stečajnom postupku

Časopis: Računovodstvo, revizija i financije - 5.2019
Članak:
Ostvarenje tražbina u stečajnom postupku
Stranica:
224.
Autor/i:
Autor: Mladen ŠIMUNDIĆ , dipl. iur.
Sažetak:

      Stečajni postupci postali su svakodnevica u našem gospodarstvu, pri čemu su broj i težina tih postupaka predmet učestalih napisa u medijima, često popraćeni alarmantnim komentarima. Naravno, mediji se zadržavaju na onim stečajnim postupcima koje smatraju atraktivnim, pri čemu “ispod radara” prolaze stotine i tisuće, uvjetno rečeno, “malih” postupaka koji nisu zanimljivi nikomu osim onima koji u njima sudjeluju.
      Paradoksalno je što stvarni problem nije u prevelikom broju stečajnih postupaka. Naprotiv, ono što stvarno nanosi štetu gospodarstvu jest činjenica da se na tržištu i dalje nalaze oni nad kojima je trebalo otvoriti stečajni postupak dok je još bilo mogućnosti za namirenje barem dijela vjerovnika.
      Kada dužnik nebrojeno puta odgađa ispunjenje svoje obveze, zapravo je nedvojbeno u sve težem financijskom položaju i sve je više u pitanju vaša naplativost. Procjena trenutka kada treba odlučno napraviti preokret i reći „ne“ te dužnika poslati u stečaj jest dok još ima neke nade makar u djelomičnoj naplati, ali i radi dojma da ozbiljno mislite. Možda će Vam ovaj članak proširiti spoznaje u donošenju pravodobne odluke.

1. Pristup
2. Pokretanje stečajnog postupka
3. Stečajni vjerovnici i praćenje postupka
4. Prijava tražbina stečajnih vjerovnika
5. Ispitno ročište
6. Izvještajno ročište
7. Zaključak

Hashtags:
#Pravo, #ZTD