Odgovori na pitanja pretplatnika

Časopis: Pravo i porezi - 6.2020
Članak:
Odgovori na pitanja pretplatnika
Stranica:
135.
Autor/i:
Sažetak:
  • Kolektivni višak radnika i prava radnika. Pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti nema nezaposlena osoba kojoj je prestao radni odnos pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa. Iznimno, nezaposlenoj osobi kojoj je prestao radni odnos pisanim sporazumom ipak pripada pravo na novčanu naknadu, i to ako je sporazum o prestanku radnog odnosa sklopljen na prijedlog poslodavca u slučaju kolektivnog zbrinjavanja viška radnika.
  • Rad maloljetnih učenika srednjoškolskih ustanova. Maloljetni učenici srednjih škola mogu raditi posredovanjem srednjoškolskih ustanova, za vrijeme trajanja školskih praznika. O povremenom radu redovitog učenika sklapa se ugovor o povremenom radu redovitog učenika, koji sklapaju maloljetni redoviti učenik, uz supotpis zakonskog zastupnika ili skrbnika, i naručitelj posla (fizička ili pravna osoba koja se koristi radom učenika), uz posredovanje srednjoškolske ustanove.
  • Vrijednosno usklađenje potraživanja od kupaca – porezno priznavanje troškova. Trošak vrijednosnog usklađenja i otpisa potraživanja od kupaca obveznicima poreza na dobitak smatra se porezno priznatim troškom pod propisanim uvjetima, u ovisnosti o tome je li potraživanje od obveznika poreza na dohodak ili obveznika poreza na dobitak te je li riječ o potraživanju od povezane ili nepovezane osobe.
  • Oporezivanje troškova prijevoza dobara koji se fakturiraju uvozniku ili izvozniku. Usluge prijevoza dobara prilikom uvoza i izvoza oslobođene su od plaćanja poreza na dodanu vrijednost kada se fakturiraju izravno uvozniku ili izvozniku.
  • Mogućnost oslobođenja od podmirenja poreza na potrošnju. Za oslobođenje od podmirenja poreza na potrošnju koji je u nadležnosti lokalne samouprave treba postupati na način uređen Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona odnosno prema odredbama čl. 71.p tog Pravilnika.
  • Mirovina i mogućnost isplate otpremnine. Prilikom odlaska u mirovinu radnik nema pravo na otpremninu na temelju Zakona o radu, nego to pravo može ostvarivati ako je ono predviđeno autonomnim aktom ili posebnim propisom.
  • Provedba ovrhe radi namirenja budućih obroka po dospijeću. Dio odredbe Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti koja glasi: druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću - odnosi se, u pravilu, na druga uzdržavanja i naknade štete radi izgubljenog uzdržavanja.
Hashtags: