Direktiva EU-a o ovlašćivanju tijela za zaštitu tržišnog natjecanja za učinkovitiju provedbu pravila o tržišnom natjecanju (ECN+Direktiva)

Časopis: Pravo i porezi - 10.2020
Članak:
Direktiva EU-a o ovlašćivanju tijela za zaštitu tržišnog natjecanja za učinkovitiju provedbu pravila o tržišnom natjecanju (ECN+Direktiva)
Stranica:
93.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Mirta KAPURAL , dipl. iur.
Sažetak:

U veljači 2019. godine donesena je Direktiva EU-a koja uređuje ovlasti nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja za učinkovitu provedbu EU-ovih prava tržišnog natjecanja. Proizišla je iz potrebe da države članice osiguraju tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja neovisnost, resurse, ovlasti za utvrđivanje i izricanje kazna te ujednačene instrumente kako bi im se omogućilo da uz nacionalno pravo učinkovito primjenjuju čl. 101. i 102. Ugovora o funkcioniranju EU. Trenutačno je Direktiva u fazi preuzimanja u nacionalna zakonodavstva država članica EU-a koje Direktivu trebaju preuzeti do veljače 2021. godine. Cilj je ovog članka kroz dvije cjeline predstaviti odredbe nove Direktive i njihovo područje primjene, s posebnim osvrtom na buduću primjenu Direktive u hrvatskom pravnom sustavu.

1. Uvod
2. Svrha i ciljevi Direktive
3. Temeljna prava i zaštitne mjere
4. Neovisnost i resursi
5. Ovlasti tijela za zaštitu tržišnog natjecanja
6. Novčane kazne i dnevne kazne
7. Zaključak

Hashtags:
#NacionalnoZakonodavstvo, #Pravo, #PravoEU, #TržišnoNatjecanje, #ZaštitaTržišnogNatjecanja