Nove Posebne uzance o građenju i neke dvojbe (pojam, primjena, promijenjene okolnosti, fiksna cijena, povećanje cijena, ugovorna kazna)

Časopis: Pravo i porezi - 1.2022
Članak:
Nove Posebne uzance o građenju i neke dvojbe (pojam, primjena, promijenjene okolnosti, fiksna cijena, povećanje cijena, ugovorna kazna)
Stranica:
21.
Autor/i:
Autor: Prof. dr. sc. Ivan MILOTIĆ , gl. ur. časopisa PRAVO I POREZI
Sažetak:

Kako su na samome kraju 2021. godine utvrđene i u Narodnim novinama objavljene nove Posebne uzance o građenju, koje donose pravila među trgovcima u području graditeljstva, nužno se pojavljuje potreba njihove analize, što se u ovome članku kratko i čini.

U članku se razlaže pojam uzanci, status kao izvora prava, područje njegove primjene te neki drugi pojedinačni instituti koji su odmah privukli pozornost stručne pravne i graditeljske javnosti. Na poseban se način razlažu i dvojbe te izazovi koje te nove Posebne uzance o građenju sa sobom donose, a koji su brojni i često otvaraju pitanje njihove usklađenosti s međunarodnim poslovnim praksama u toj branši te usklađenosti / protivnosti kogentnim pravilima zakonskih pravila obveznog prava u RH.

  1. Uvod
  2. Pojam uzanci i Posebne uzance o građenju
  3. Primjena običaja i prakse u obveznom pravu
  4. Neka dvojbena rješenja u novim posebnim uzancama o građenju
  5. Zaključak

Hashtags:
#PosebneUzanceOGrađenju, #UgovorOGrađenju