Domaća sudska praksa i stajališta

Časopis: Pravo i porezi - 4.2023
Članak:
Domaća sudska praksa i stajališta
Stranica:
97.
Autor/i:
Sažetak:

OBVEZNO PRAVO

  • Odgovornost odvjetnika (čl. 19. ZOO-a)

Odvjetnik u ispunjavanju obveze iz svoje profesionalne djelatnosti dužan je postupati s povećanom pažnjom, prema pravilima struke i običajima (pažnja dobrog stručnjaka).

OVRŠNO PRAVO

  • Zasnivanje prisilnog založnog prava / naplata poreznog duga (čl. 56. st. 1. OZ-a)

Ovršenik ne može pokrenuti parnicu radi nedopustivosti ovrhe ako ga ovršni sud nije uputio na pokretanje takve parnice.

STVARNO PRAVO

  • Brisovna tužba (čl. 130. ZVDSP-a)

Vlasništvo nekretnine stečeno na temelju zakona ne može se suprotstaviti pravu onoga koji je, postupajući s povjerenjem u zemljišne knjige, u dobroj vjeri upisao svoje pravo na nekretnini dok još pravo koje je bilo stečeno na temelju zakona nije bilo upisano.

Naknada za uporabu stambenog prostora (čl. 164. st. 1., čl. 38. st. 1. ZVDSP-a)

  • Kada postoji prešutni sporazum (o načinu suposjedovanja), neovisno o tome što jedan od suvlasnika posjeduje stvar u većem opsegu od svog suvlasničkog dijela, ostali suvlasnici ne mogu ostvarivati pravo na naknadu koristi koje su njima eventualno uskraćene takvim posjedovanjem.

17. Prijenos tražbine i sredstava o osiguranju / založno pravo (čl. 319. ZVDSP-a)

  • Ugovor o kupoprodaji i prijenosu tražbina temeljem kojeg su se ugovorne strane sporazumjele o prijenosu potraživanja, a koja pojedinačna potraživanja i sredstva osiguranja su navedena u odredbama Ugovora o prijenosu čine valjani pravni osnov za prijenos založnog prava na stjecatelja tražbine.

Prestanak tražbine vjerovnika – brisanje založnog prava (zastara) (čl. 307. i 309. ZVDSP-a)

  • Istekom zastarnog roka ne prestaje tražbina već samo pravo zahtijevati isplatu te tražbine a dužnik se ne može pozivati na zastaru ukoliko vjerovnik protiv njega nije zatražio isplatu tražbine.

dijelovi zgrade (čl. 41. st. 1. i 2. u svezi čl. 46. st. 1. ZVDSP-a)

  • Ako terasa uzimajući u obzir smještaj, namjenu, mogućnost pristupa i mogućnost korištenja terase, služi za potrebe posebnog dijela nekretnine tada terasa nije zajednički dio stambene zgrade.
  • ZEMLJIŠNOKNJIŽNO PRAVO

Prijedlog za zabilježbu prvenstvenog reda (čl. 77. st. 1. ZZK-a)

  • Ako prijedlog za zabilježbu prvenstvenog reda podnosi punomoćnik (odvjetnik) tada na prijedlogu treba biti ovjerovljen potpis punomoćnika podnositelja prijedloga za upis.

Pretpostavke za ostvarenje pojedinačnog zemljišnoknjižnog ispravnog postupka (čl. 109. ZPP-a)

  • Ako prijedlog za pokretanje pojedinačnog zemljišnoknjižnog ispravnog postupka ne sadrži sve isprave sud će sukladno odredbi čl. 109. ZPP-a u svezi s čl. 99. st. 2. ZZK, pozvati predlagatelja na dopunu prijedloga.

Zabilježba tužbe radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji (čl. 92. ZZK-a)

  • U situaciji kada je protustranka ovlaštena zahtijevati upis određene vrste zabilježbe koja se ne upisuje po službenoj dužnosti nego na zahtjev stranke iz postupka povodom tužbe za pobijanje dužnikove pravne radnje, u čiju korist zabilježba ostvaruje pravne učinke, tada je ta osoba ovlaštena disponirati s pravom koje je upisano u njezinu korist na način (i) da ga se odrekne.

Prvenstveni red upisa / zabilježba ovrhe (čl. 77.ZZK-a)

  • Dopuštena je uknjižba prava vlasništva pod prvenstvenim redom zabilježbe prvenstvenog reda radi otuđenja nekretnine iako je kasnije upisana zabilježba ovrhe.
Hashtags:
#SudskaPraksa, #SudskePresude