Obračun amortizacije za 2013. kod obrtnika i slobodnih zanimanja

Časopis: Prilog obrtnici - 1.2014
Članak:
Obračun amortizacije za 2013. kod obrtnika i slobodnih zanimanja
Stranica:
3.
Autor/i:
Autor: Dr. sc. Đurđica JURIĆ , ovl. rač.
Sažetak:
Pojam „dugotrajna imovina“, sukladno čl. 24. Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 177/04. – 148/13., dalje: Zakon), obuhvaća stvari i prava koja služe za obavljanje djelatnosti i stjecanje dohotka a čiji je pojedinačna nabavna vrijednost (ili trošak proizvodnje ako su proizvedeni u vlastitoj režiji) veća od 3.500,00 kn i vijek uporabe dulji od jedne godine.
  Prema čl. 29., st. 1. Pravilnika o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 177/04. –79/13. – dalje: Pravilnik), u nabavnu vrijednost dugotrajne imovine uključuje se kupovna cijena umanjena za popuste iskazane na računu, carina i uvozne pristojbe, nepovratni porezi, izdatci za projektiranje i nadzor, izdatci pripreme prostora za građenje, izdatci instaliranja opreme, prijevoza i drugi izdatci nastali u postupku dovođenja sredstva u radno stanje.
  Dugotrajna imovina obuhvaća:
a)    dugotrajnu materijalnu imovinu koja može biti potrošiva i nepotrošiva. Potrošiva materijalna imovina (npr. građevinski objekti, strojevi i oprema, transportna sredstva i dr.) podliježe amortizaciji za razliku nepotrošive koja se ne amortizira (npr. zemljišta, prirodna bogatstva i umjetnička djela), i
b)    dugotrajnu nematerijalnu imovinu (prava) koja predstavlja istrošivu dugotrajnu imovinu kao što su na primjer patenti, licencije, softveri i sl.
  Nabavljena dugotrajna materijalna imovina unosi se u Popis dugotrajne imovine (obrazac DI) po nabavnoj vrijednosti. Pritom nije bitno jesu li računi u vezi s njezinom nabavom plaćeni ili ne. Prema tome, ovdje dolazi do odstupanja od temeljnog načela „blagajne“ na temelju kojeg obveznici poreza na dohodak bilježe svoje izdatke (i primitke).
  Prava (dugotrajna nematerijalna imovina) ulaze u Popis dugotrajne imovine i mogu se amortizirati samo ako je račun za njezinu nabavu plaćen (čl. 24. st. 1. Zakona).
  Stvari i prava čija je pojedinačna nabavna vrijednost iznosila 3.500,00 kn ili manje, neovisno o njihovom vijeku trajanja, NE ulaze u Popis dugotrajne imovine, već se izdatak u vezi s njima knjiži u Knjigu primitaka i izdataka u trenutku plaćanja računa. Ovdje se primjenjuje načelo blagajne! U praksi je riječ o sitnom inventaru, izdatcima za računalne programe čija je nabavna cijena do 3.500,00 kn i sl.

Hashtags:
#Obrtnici